Talviuinti on kasvattanut suosiotaan viime aikoina, ja moni on jäänyt suorastaan koukkuun kylmään veteen kastautumiseen. Suosittuun talviaktiviteettiin löytyy myös Kankaanpäästä useampi uintipaikka – lähde siis sinäkin kokeilemaan talviuintia!
Kankaanpäässä kaikille avoimet saunalliset talviuinti- ja avantopaikat löytyvät Venesjärveltä Kootan saunalta ja Majajärveltä Hakoniemen leirikeskuksesta. Kootan sauna (Sahanranta 19) lämpiää keskiviikkoisin kello 18–20 ja lauantaisin kello 16–19. Kertamaksu on 5 euroa, ja innokkaimmat uimarit voivat ostaa 10-kortin 40 euron hintaan.
Hakoniemen leirikeskuksessa (Hakoniementie 24) voi nauttia avantouinnista 4,50 euron kertamaksulla tiistaisin kello 15.30–18.30. Saunojia palvelee tuolloin myös kahvio, josta voi ostaa muun muassa kahvia ja pientä purtavaa. Myös Hakoniemen leirikeskukseen voi hankkia 10-kortin 40 euron hintaan.
Rivieran talviuintipaikka (Tapalankatu 7) sijaitsee aivan Kankaanpään keskustassa. Rivieralla pääsee todellisen talviuinnin makuun, sillä uimarannalla ei ole saunaa. Tarkoitus onkin, että talviuimarit varautuvat runsaalla vaatetuksella, jotta voivat uintisuorituksen jälkeen pukeutua lämpöisesti ja nauttia uinnin aiheuttamasta hyvän olon tunteesta. Uintipaikka on tarkoitettu Talviuinti Kankaanpää ry:n jäsenille ja sitä voi käyttää, kun liittyy uintiseuran jäseneksi.
Mikä talviuinnissa koukuttaa?
Talviuinti kiinnostaa erityisesti sen hyvinvointivaikutusten vuoksi. Vaikka talviuinnin vaikutukset ovat yleensä yksilökohtaisia, on sen todettu erittävän endorfiinia eli mielihyvähormonia. Lisäksi kylmässä vedessä dippautumisen jälkeen olo on energinen ja virkeä. Useat talviuimarit ovat kertoneet talviuinnin vaikuttavan positiivisesti myös nukkumiseen ja unenlaatuun. Lyhyesti sanottuna talviuinti saa siis hyvälle tuulelle sekä energiseksi ja takaa kaiken lisäksi hyvät yöunet!
Talviuimarin kortisonieritys voi lisääntyä kylmässä vedessä polskimisen ansiosta. Talviuinnilla on tulehdusta ehkäisevä vaikutus, ja parhaimmillaan se voi lieventää joitain kehon kiputiloja. Lisäksi uinti kylmässä vedessä parantaa verenkiertoa sekä kudosten aineenvaihduntaa, mikä hidastaa kehon solujen vanhenemista ja säilyttää ihon kimmoisuutta. Piileeköhän talviuinnissa nuoren ihon salaisuus?
Talvi- ja avantouinti sopivat lähes kaikille, mutta sairauksista kärsivien tulee neuvotella lääkärin kanssa sen aloittamiseen liittyvistä riskeistä. Perusterveiden kannattaa lähteä kokeilemaan talvista hittilajia – se saa lähes takuuvarmasti hyvälle tuulelle, ja mikäli ei, niin onpahan ainakin yhtä kokemusta rikkaampi!
Koronarajoitukset voivat vaikuttaa saunojen aukioloihin. Seuraa alueen ohjeistuksia.