Kenttäratsastuskilpailuja vuosikymmenten kokemuksella

Nainen tutkii kioskin valikoimaa ja toinen istuu hevosen selässä.

Kilpailutapahtumien järjestäminen ei onnistuisi ilman ahkeria talkoolaisia. Kuva: Karoliina Lahti

Kankaanpään vanhimpiin urheiluseuroihin kuuluva, tänä vuonna 75 vuotta täyttävä Niinisalon Ratsastajat ry järjestää tänä vuonna kahdet kansalliset kenttäratsastuskilpailut.

Juhlavuottaan viettävä Niinisalon Ratsastajat järjestää 6.–7. heinäkuuta tämän vuoden ensimmäiset kansalliset kenttäratsastuskilpailunsa, jolloin tarjolla on juhlan kunniaksi normaalia enemmän kilpailuluokkia.

– Juhlakisojen pääluokka on viime vuonna ensimmäistä kertaa ratkottu Niinisalon kenttämestaruus suomenhevosille. Sen lisäksi kisoissa ratkotaan ponien Suomen mestaruus, kertoo kilpailujen johtaja Maarit Mäkelä.

Kenttäratsastuskauden toiset kansalliset kilpailut ovat juhlavuoden huipentavat, 7.–8. syyskuuta järjestettävät kisat. Kaikkiin kisatapahtumiin on vapaa pääsy ja niihin odotetaan runsasta osallistuja- sekä katsojamäärää. Kenttäratsastuksen monimuotoisuus tekee siitä mielenkiintoisen seurattavan. Kilpailut käydään kolmessa osassa: koulu-, este- ja maastoesteratsastuksessa.

Toimintaa kaiken ikäisille

Heinä- ja syyskuun kaksipäiväiset kilpailut sijoittuvat lauantai- ja sunnuntaipäiviin. Lauantaisin kisataan tallin läheisyydessä osoitteessa Taulunojantie 320 ja sunnuntaisin maastoradalla Leiritiellä.

– Tapahtumissamme riittää tekemistä ja katseltavaa koko perheelle. Perheen pienimmille tarjolla on koko viikonlopun ajan keppihevosradat ja kaikki osallistujat palkitaan. Kanttiinista voi ostaa vaikka maittavan lounaan koko porukalle, Maarit Mäkelä vinkkaa.

Seuran järjestämissä kisoissa on viime vuosina ollut lähes sata lähtöä tapahtumaa kohti. Kaikki kisatapahtumat toteutetaan talkoovoimin, joten aktiivisten talkoolaisten rooli on korvaamaton. Kansallisten kilpailujen lisäksi Niinisalon Ratsastajat järjestää tänäkin vuonna seura- ja aluetason kilpailuja este- ja kouluratsastuksen parissa.

Seuran tavoitteena on mahdollistaa hevosharrastus kaiken tasoisille harrastajille ikään ja kokemukseen katsomatta. Kilpailutoiminnan ohella tarjontaan kuuluu talutus-, alkeis-, maasto-, vaellus-, este- ja kouluratsastuskursseja, kärry- ja rekiajeluita sekä lasten leiritoimintaa.

 

 

Perinnetykkivaljakko esiintymässä

Euroopan ainoan toiminnassa olevan perinnetykkivaljakon esitys on mieleenpainuva. Kuva: Henri Sorsa

Perinteitä vaalien

Niinisalon Ratsastajat ry vaalii yhteistyössä Kankaanpään Seudun Tykistökillan ja Porin prikaatin kanssa hevosvetoisen kenttätykistön perinteitä ylläpitämällä Euroopan ainoaa toiminnassa olevaa perinnejaosta eli perinnetykkivaljakkoa.

Jaoksen henkilöstö pukeutuu ajanmukaisiin asepukuihin ja kalustona on kaksi kanuunaa vuodelta 1902. Jaos esiintyy erilaisissa juhlatilaisuuksissa ja yleisötapahtumissa ympäri Suomea esittämässä asemaanajonäytöksiä, joissa yleisön mieleen painuvat vauhti, historian havina ja tykin jysäykset.

Niinisalon Ratsastajien hevoset ovat suurelle yleisölle tuttuja myös valkokankaalta ja televisiosarjoista, kuten esimerkiksi Tuntematon sotilas -elokuvista vuosilta 1985 ja 2017 sekä Hovimäki-televisiosarjasta. Tuorein elokuvaesiintyminen
oli Sisu-elokuvassa vuonna 2023.